EXPOSICIÓ MEMORIAL

JO, XAVIER CUGAT

«Jo, Xavier Cugat» és un recorregut fascinant per la vida del gironí més popular arreu del món.

Xavier Cugat (Girona, 1900-Barcelona, 1990) repassa en primera persona la seva vida personal i artística en aquesta exposició.  Conegut a escala mundial per haver popularitzat la música llatina al cinema, Xavier Cugat evoca la seva trajectòria a «Jo, Xavier Cugat» a partir de textos del llibre Yo, Xavier Cugat (Dasa, 1981) i de confessions que va confiar a Joan Planas i Casadevall, el seu últim representant i fundador de Flamingo, l’empresa que ha produït aquesta mostra amb el suport de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona.

El viatge per la vida de Xavier Cugat comença amb els records de la seva infantesa a Girona, on va néixer amb el segle XX acabat d’encetar; i a l’Havana, on als dotze anys es va incorporar a l’Orquesta Sinfónica del Teatro Nacional de La Habana com a primer violí concertino. A Cuba va conèixer el gran tenor Enrico Caruso, que el va introduir en els cercles musicals de Nova York recomanant-lo al Carnegie Hall, la sala de concerts més important del món.

La faceta de caricaturista de Xavier Cugat té una rellevant presència en l’exposició, que documenta la seva incorporació a Los Angeles Times com a retratista de les personalitats més conegudes de Hollywood.

El cèlebre artista gironí va triomfar per primera vegada a la capital mundial del cinema amb Els quatre genets de l’Apocalipsi al costat de Rodolfo Valentino el 1921, deu anys abans que Charles Chaplin li demanés que gravés la música del seu film Llums de la ciutat (1931) i vint-i-tres anys abans que aconseguís un èxit extraordinari amb la seva intervenció a Escola de sirenes (1944). El seu vincle amb el cinema inclou la participació com a músic o actor en més de trenta pel·lícules.

Entre les nombroses fotografies de l’exposició n’hi ha amb Fred Astaire a la pel·lícula Ballant neix l’amor; tocant el violí a Cap de setmana al Waldorf; amb Elisabeth Taylor a Una cita amb Judy, quan ella tenia setze anys; amb Mae West a Ves-te’n a l’oest, i amb amics seus cèlebres com ell: Salvador Dalí, Glenn Ford, Tony Curtis, Sophia Loren, Rita Hayworth, Frank Sinatra, Bing Crosby, Raquel Welch, Mario Moreno (Cantinflas), etc.

També s’hi poden veure imatges de les seves gires triomfals al Japó, les Filipines, l’Argentina i Itàlia. Rita Montaner, Carmen Castillo, Lorraine Allen, Abbe Lane i Charo Baeza, les cinc dones amb qui es va casar, tenen un espai cada una a l’exposició.

«Jo, Xavier Cugat», que presenta també els catorze olis (50×70) de la sèrie de pintures i dibuixos Mans musicals i una selecció de les seves caricatures, es tanca amb una mostra dels seus objectes personals més estimats i amb fotografies del seu retorn a Catalunya, on va retrobar la seva enyorada Girona i on va viure la seva última aventura musical amb l’Orquestra Xavier Cugat–Caravana Show, que dirigia Josep Bou Coll i que va donar a conèixer la cantant Nina.

Diverses pantalles de televisió ofereixen contínuament imatges de pel·lícules, homenatges, entrevistes i actuacions de l’artista. Complementen aquesta exposició unes converses amb diversos convidats dirigides per Joan Planas i Casadevall, que revelen aspectes poc coneguts de la personalitat de Xavier Cugat.